De Fusion werd gemaakt met het doel om kennis en ervaring op te doen, de juiste partners te vinden, en de wereld te laten zien wat een team van jonge studenten kan bereiken. Dat is beter gegaan dan we ooit hadden kunnen dromen: we hebben de snelste elektrische formule raceauto ter wereld gebouwd! De Fusion wordt nu toegepast om nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen voor de volgende auto te testen.
De Fusion is gebouwd om ronderecords van circuits te verbreken, en niet om in een bepaald klassement te passen, waardoor de auto niet aan bepaalde restricties hoeft te voldoen. Hoe is de auto zo snel? Dat komt door een combinatie van verschillende technieken. Hieronder staan wat specificaties van de Fusion om je een beter inzicht te geven:
Wil je meer details? Hieronder staat meer.
Om het razendsnelle testplatform op de weg te houden, is flink wat neerwaartse druk (ook wel downforce) nodig. De belangrijkste onderdelen van de auto die deze druk genereren zijn de diffuser, de voorvleugel en de achtervleugel. De diffuser is de vloerplaat van de auto, die zo gevormd is dat hij een lagere druk onder de auto creëert en zo downforce genereert. De achterste vleugel bestaat uit drie elementen, waarvan één verstelbaar is. De vleugels worden voornamelijk ontworpen met het programma ANSYS Fluent, waarbij we simulaties gebruiken om de aerodynamica te onderzoeken. Daarnaast wordt de data aangevuld met uitslagen van onze testritten.
De monocoque is gemaakt van een composiet met sandwichstructuur, die ook gebruikt wordt bij andere open wheel raceauto's. De monocoque is niet alleen gemaakt voor bestuurders van gemiddelde lengte, maar zelfs voor bestuurders tot net onder de 2 meter. Het totale gewicht van het chassis is maar 60 kilogram, inclusief het schutbord en de verf. Al onze bestuurders hebben een eigen stoel, waardoor zij comfortabel zitten en worden beschermd tegen onverwachte bewegingen.
De aandrijving is een van de belangrijkste redenen waarom onze auto zo snel is. Ons accupakket bedraagt ongeveer 1/3 van het totale gewicht van de auto. De Fusion heeft achterwielaandrijving, met twee Yasa 750-serie motors. Op het Circuit Zandvoort behaalde de auto een maximum snelheid van 246 kilometer per uur. Natuurlijk zijn er ook veiligheidscomponenten. Het accupakket wordt constant in de gaten gehouden door het batterijmanagementsysteem, en bij de kleinste afwijking wordt de stroom eraf gehaald, veiligheid staat altijd op één.
In tegenstelling tot andere open wheel raceauto's is de aandrijflijn een minder belangrijk onderdeel van de structuur van de auto. Zowel voor als achter is de vering op het chassis gemonteerd, waardoor de auto snel en stijf reageert. De ophanging bestaat uit een three-way damper setup van Moton, die ook helpen met het testen en afstemmen.
De auto bevat veel sensoren die parameters zoals temperatuur en weerstand meten, en die data voor onze modellen registreren. Door de ECU te verbinden met onze computers kunnen we deze metingen lezen en eventueel aanpassingen maken aan de Fusion.
ICT Automatisering en InMotion hebben de ECU's voor de Fusion samen ontworpen. ICT heeft ons toegang gegeven tot hun Motar-platform, dat bestaat uit de hardware en software van de ECU. InMotion heeft de besturingsalgoritmes in MATLAB en Simulink gecreëerd. Met de Motar-Toolbox kunnen we met één druk op de knop productieklasse software gebaseerd op AUTOSAR van het model genereren. Meer informatie over de ECU vind je hier.
Visiting address
Automotive Campus 60
5708 JZ Helmond
Postal address
Automotive Campus 30
5708 JZ Helmond
Blijf up-to-date met ons, schrijf je in voor onze nieuwsbrief!